U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/55

De impact van uw bedrijfscultuur

Datum bericht: 11-09-2017
 

Het begrip bedrijfscultuur wordt omschreven als het patroon van waarden, normen, doelen, symbolen en verwachtingen die voor het functioneren van de organisatie van belang zijn. Het management en werknemers houden deze zelf in stand.

 

Een bedrijfscultuur heeft invloed op:

  • De prestaties en resultaten van de organisatie
  • Herkenbaarheid en identiteit
  • Behoud van belangrijke medewerkers, kennisdragers
  • Medewerkerbetrokkenheid, innovatie en ondernemerschap

 

Leidinggevenden

De vaardigheid, kennis en talent van de teamleiders en managers hebben hier zeer veel invloed op. Zie ook onze blog over leiderschap. http://www.waardewerkt.com/blog/details/blogId/42

 

De huidige manier van leidinggeven vraagt een andere aanpak. We bewegen weg van ‘opdragen en controleren’ naar een meer coachende rol van de leidinggevende op gebied van ontwikkelen, doelstelling en kracht.

 

Dus ook de leidinggevende moet een goed beeld hebben van zijn eigen sterkte en zwakte om zijn coachende leiderschap rol goed te kunnen uitvoeren. Beschikken de medewerkers over realistische doelstellingen die hen inspireren, stimuleren en aansluiten op hun talent en kracht.

 

Een cultuur die medewerkerbetrokkenheid versterkt, trekt goede medewerkers aan die graag blijven. Personeelswisselingen zijn kostbaar en een aannamebeleid op basis van de persoonlijke waarden en de gemeenschappelijke bedrijfswaarden kan de gewenste cultuur versterken. Wat zijn de overeenkomstige waarden, overtuigingen, gedrag en ervaringen die de omgeving van de organisatie vormen. Sluiten ze aan bij de visie en is deze visie bekend bij de medewerkers en wordt deze uitgedragen door de verschillende management niveaus. Zij hebben een voorbeeldfunctie.

 

De gedefinieerde bedrijfscultuur wordt weerspiegeld in de acties, strategie, beslissingen en communicatie van de organisatie. Zowel naar binnen als naar buiten.

 

Studies hebben aangetoond dat medewerkers die goed passen bij hun organisatie, collega’s en leidinggevende, meer werktevredenheid hebben, meer kans hebben om bij hun organisatie te blijven en hoge prestaties leveren. Een sterk team met gedeelde waarden is sneller en kan zich gemakkelijker aanpassen.

 

Deze cultuur kenmerkt zich door:

  • Onderlinge afhankelijkheid
  • Open uitwisseling van informatie
  • Gelijkwaardigheid
  • Veerkracht, wendbaarheid en innovatie
  • Zelfstandigheid van medewerkers
  • Gericht op oplossen door onderhandelen en compromissen sluiten.

 

ValID®

De organisatiecultuur is naar onze mening een belangrijk business component voor strategisch succes, dit kan je niet alleen bij HR leggen.

ValID® wordt ingezet om cultuurpatronen zichtbaar en bespreekbaar te maken, de effectiviteit te verhogen (samenwerking en communicatie) en de betrokkenheid van medewerkers vergroten.

 

Vrij naar: Forbes – Brent Gleeson, Gallup – Jim Clifton, Artikel Peter van Lonkhuyzen, managementteam mrt. 2016

 

 
<-- Terug